Негласуването на бюджета за здраве е обезценяване на човешкия живот

defaultBulgaria On Air, ВИДЕО.  Нужно е държавата да си плаща осигуровките, да бъде въведено регламентирано допълнително заплащане и да се дерегулира участието на държавата в здравеопазването. Това е рецептата на д-р Николай Болтаджиев за оздравяване на здравния сектор, която сподели в Денят Он Ер. По негови думи негласуването на бюджета за здраве означава обезценяване на човешкия живот.

Д-р Болтаджиев коментира, че здравеопазването у нас е най-евтиното в Европа и ако се поевтини още, последиците ще са пагубни.

„Средните, публичните средства на глава от населението за здравеопазване в България за година са 204 евро. Това е най-ниско в Европа. В държави като Германия и Франция, тези средства са над 3000. Люксембург над 3 600. Холандия над 3 800 на глава от населението. В България е най-евтиното здравеопазване и всяка една реформа, целяща да го направи още по-евтино, ще се отрази пагубно на това нещо,“ обясни д-р Болтаджиев.

Здравеопазването има цена, категоричен е експертът. По неговите думи това е трудът на лекаря, лекарствата, които трябва да се закупят, осигуряването на консумативи. Според него начинът да се плати тази цена е чрез събирането на публични средства – около милион и половина неосигурени, държавата да плати пълната сума на хората, които е длъжна да осигурява, и ако е необходимо-да се увеличи здравната вноска. Политически остава въпросът да се регламентира официалното доплащане, допълни д-р Болтаджиев.

„Доплащанията в България са 55% от общата сума. Значи излиза някъде с доплащанията към 400, тъй като това са публичните средства. А, ако говорим за 3000 в нормалните държави, това са около 80%. Така че, разликата е огромна. В България имаме най-евтиното здравеопазване. Не виждам как може да се намалят още средствата.Официалното доплащане би стимулирало доброволните здравноосигурителни фондове,“ обясни експертът.

Please leave these two fields as-is: