ОЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

I. Старческото перде (катаракта) е основната причина за лечима слепота. Катарактата представлява помътняла естествена леща на окото.Процесът е обратим – след операция зрението се възвръща напълно. Това се дължи на новите технологии, които позволяват за 15 мин. в комфортни извън болнични условия да се възстанови нормалния начин на живот.

Единственото ефективно лечение на катаракта е оперативното отстраняване – най-добре с ултразвук – т.н. факоемулсификация. Другото име на тази процедура е безшевна хирургия. През малък отвор 2,7-3,5 mm се вкарва сонда, която изсмуква пердето. На мястото на отстранената леща се поставя изкуствена – мека сгъваема леща, която се разтваря и заема мястото на отстранената естествена леща.

II. Глаукома – повишено вътреочно налягане.

Глаукомата е основната причина за нелечима слепота в България във възрастовата група над 60 г. Дължи се на затруднено оттичане на произвежданата в окото течност. Има две основни групи глаукома – откритоъгълна (проста) и закритоъгълна (пристъпна) глаукома. Двете форми се различават по анатомически предпоставки и клинична картина.

1. Откритоъгълна (проста) глаукома.

Повишеното вътреочно налягане се дължи на блокиране оттичането на вътреочна течност в ъгъла между ириса и роговицата.

Тази глаукома е коварна, тъй като протича без оплаквания – има само отпадане на част от зрителното поле. Често се съчетава с катаракта и оттам може да дойде и грешната диагноза – намаление на зрението да се отдаде на катарактата, а не на истински сериозния проблем – глаукомата.

Изводът е, че всеки човек над 40 годишна възраст трябва регулярно да си измерва вътреочното налягане.

Лечението на този тип глаукома е с капки, понижаващи налягането. Важно е да се знае, че ако при максимална терапия налягането не е компенсирано и има продължаващо отпадане на зрителното поле трябва да се пристъпи към операция – трабекулектомия.

2. Закритоъгълна (пристъпна) глаукома.

Характерни са т.н. глаукомни кризи – рязко покачване на вътреочното налягане с болка в окото, зачервяване, рязко спадане на зрението, цветни кръгове пред светлинен източник, болки в стомаха, повръщане.

Лечението е оперативно – отвор в ириса – иридектомия или фистулизираща операзия – трабекулектомия. При някои по-тежки глаукоми се използват клапи.

Основната увреда при всички видове глаукома е на зрителния нерв. Увредата е невъзвратима и затова колкото по-рано се предприемат необходимите мерки толкова по-добре.

III. Диабетна ретинопатия.

Основна причина за слепота в активната възраст 20-40 г. Слепотата се дължи на разрастване на нови патологични кръвоносни съдове всърцевината на окото които дават кръвоизливи.

Тези съдове трябва да се унищожават още в зародиш с лазер, а в по-дапреднали случаи – с операция.

Основните заблуди, които споделят диабетните пациенти са:

1. Лазерът е вреден, помагат лекарствата.

2. Операциите са опасни.

Истина е друга – лекарствата, приемани през устата или инжекционно нямат ефект. Единственото доказано лечение са лазерът на ретината и операциите – витректомия съчетана с лазер – направена на време.

IV. Отлепване на ретината.

Отлепването на ретина е застрашаващо зрението заболяване. Дължи се на дупки на ретината вследствие на патологични сраствания между ретина и стъкловидно тяло.

Промените са двустранни, двете очи са застрашени. Ако едното око е развило отлепване на ретината, другото задължително подлежи на лазер за предпазване от отлепване. Лечението на отлепвана на ретината е задължително оперативно и спешно. Понякога се налагат повторни операции.

V. Възрастово – обусловена дегенерация на макулата (AMD)

Основната причина за намалено зрение при възрастни хора над 70 годишна възраст. Характерно е петно в центъра на зрителното поле и невъзможност за четене.

Основни рискови фактори са:

- напреднала възраст

- генетично предразположение

- натоварване на очите (някои професии, свързани с много четене са рискови)

Дегенерацията на макулата има две форми – суха и влажна. Доскоро нямаше лечение на нито една форма. От скоро има нови препарати вкарвани в окото, които повлияват благоприятно влажната форма.

Повечето заболявания на окото са лечими, но само ако се предприеме лечение навреме.